Ve čtvrtek 23. 8. 2018 večer proběhlo vyhlášení soutěže zemědělské osobnosti posledních 100 let na galavečeru tradiční akce českých zemědělců Země živitelce na českobudějovicku na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Zámek Ohrada je součástí Národního zemědělského muzea, které patří pod ministerstvo zemědělství a je specializovaným Muzeem lesnictví, myslivosti a rybářství. Muzeum je situováno na břehu Munického rybníka a v těsném sousedství se nachází zoologická zahrada.

O výsledku soutěže rozhodla třicítka odborníků z ministerstva zemědělství a neziskových organizací včetně Společnosti Antonína Švehly. Za organizátora Země živitelky byl přítomen předání cen předseda představenstva českobudějovického výstaviště Mojmír Severin a ministr zemědělství Miroslav Toman. Porota nejprve vybírala ze tří desítek jmen, do druhého kola hlasování se dostalo 11 osobností. Státník Antonín Švehla získá in memoriam také nejvyšší české vyznamenání - Řád bílého lva, jak řekl při zahájení letošního ročníku agrosalonu Země živitelka prezident Miloš Zeman, který chce Švehlu ocenit jako zakladatele Agrární strany a podporovatele zemědělství.

„Mimo jiné byl zakladatelem Agrární strany, kterou dovedl až k volebnímu vítězství. Po násilné kolektivizaci došlo k rozpadu selského stavu, ale posledních zhruba 25 let znamená určitou renesanci. Já bych si velmi přál, abychom si vážili politiků, kteří dokázali ve své době zemědělce podporovat – i v politické rovině, ne jenom jako producenty potravin, ale také jako tvůrce krajiny. Té nádherné krajiny, nad kterou není,“ řekl Miloš Zeman ve svém projevu při zahájení Země živitelky. Ocenění pro Antonína Švehlu převzal z rukou ministra zemědělství předseda Společnosti Antonína Švehly Mgr. Pavel Černý, vedoucí Muzea družstevnictví.

Na druhém místě ankety skončil významný český zemědělský vědec Julius Stoklasa (1857 - 1936), který jako jeden ze zakladatelů československé agrochemie stál u zrodu zemědělské akademie.

Jako třetí nejvýznamnější osobnost odborníci ocenili někdejšího předsedu lidovců Josefa Luxe (1956 - 1999). Za jeho vedení se KDU-ČSL podílela v devadesátých letech na transformaci českého zemědělství. Lux byl ministrem zemědělství v několika porevolučních vládách, svými aktivitami přispěl k založení Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Švehla (1873 - 1933) byl v čele agrární strany od roku 1909 až do své smrti. Tento hostivařský sedlák učinil z agrárníků nejsilnější předválečnou československou politickou stranu, která byla páteří první republiky. Prosadil, aby se strana, která původně zastupovala hlavně velkostatkáře, orientovala pod heslem "venkov jedna rodina" na střední a malé rolníky, nebo již v roce 1906 založil stranický tisk, deník Venkov. "Byl to člověk, který položil velmi pevné základy agrárního stavu hned po založení první republiky," uvedl Severin.